KAKO UDOMITI MAČKU

 
Postoje razne dileme kada donesete odluku da u vaš dom stigne novi ljubimac. Sigurni ste da želite da udomite mačku, ali javljaju se dileme u vezi izbora kao i neophodnih stvari potrebnih za Vašeg novog ljubimca.
 
 

KAKO

ODABRATI

MAČKU

 
 

Odrasle mačke su uglavnom u drugom planu prilikom usvajanja ljubimaca, mada prednosti postoje i sa jedne i sa druge strane

 

Prednosti usvajanja odrasle mačke

Na prednosti usvajanja odrasle mačke često se zaboravlja, jer izgled male pufnice obično bude dovoljan da se ne razmišlja o odrasloj mački, međutim one mogu biti u mnogim situacijama bolje posebno u prvim dana . One uveliko brinu o svojoj higijeni i vrlo često je situacija da su sterilisane, jer se obično radi o macama koje treba udomiti i nalaze se u nekom skloništu. Kada su mala deca u pitanju odrasle mačke imaju dosta više strpljenja i mogu istrpeti navalu dečje ljubavi. Mirnije su i problemi sa cepanjem zavesa kao i nameštaja gotovo nema. Njihova faza odrastanja je uveliko prošla tako da vreme provode odmarajući i uživajući u maženju.

Prednosti usvajanja mačeta

Glavna i u većini slučajeva presudna osobina mačića je njihov presladak izgled. Malo ko moze odoleti maloj pufnici sa krupnim okicama. Medjutim postoji jos prednosti,kao što je situacija u kojoj novi član treba da se uklopi sa drugim kućnim ljubimcima i prihvati navike zajednice, često je lakše uklopiti mlado mače koje će se lakše povinovati novim uslovima. Recimo kada zajednicu čine i pernati ljubimci (golubovi,kokoške…) mlado mače prihvati da su to članovi njenog čopora i kada odraste vrlo često ih čuva od drugih nepoželjnih mačaka. Ljubomora pasa je uveliko poznata i kada dodje novi član žele da se zna da su glavni, a malo nejako mače retko predstavlja opasnost, već vrlo brzo postane prijatelj o kome moraju da brinu i koje greju tokom hladnih noći. Sa decom su izvor zabave jer su raspoloženi za igru po ceo dan.
Ako je mače vaš izbor, možda među našim slatkišima spremnim za udomljavanje pronađete vašeg ljubimca.
 
 

Ono što je sigurno je da greške nema samo je pitanje od trenutne situacije šta Vam odgovara ali mala ili velika maca će svakako doneti puno ljubavi u vaš dom.

 
 

PRIPREME

ZA DOLAZAK

LJUBIMCA

 
 

Kada ste rešili dilemu i odabrali ljubimca vreme je da se pripremite za njegov dolazak, jer unapred pripremljene stvari olakšaće prve dane upoznavanja.

 

Kada rešite da preuzmete ljubimca, trebali bi ste za to odvojiti dan koji mu možete posvetiti, jer dolazak u novu kuću predstavlja za njih veliki stres. Donošenje mačke uslovljeno je uglavnom prevoženjem u automobilu, to je situacija koja ume biti vrlo nezgodna ukoliko se adekvatno ne pripremite. Bilo bi dobro pripremiti plastični transporter u kojem će mačka biti smeštena tokom prevoza,kao i u početno vreme kod kuće dok se ne privikne na svoj novi dom. U transporter bi trebalo staviti novine kao i vode i hrane ako je zahtevniji put. Radi vaše i njene bezbednosti ne treba je puštati napolje van transportera tokom vožnje, bez obzira koliko mjauče. Unutra će svakako biti bezbedna, a puštanje neće umanjiti stres koji oseća zbog nepoznate situacije već može napraviti još goru situaciju. Transporter će Vam kasnije biti koristan prlikom poseta veterinaru, a prva poseta bi trebalo da usledi vrlo brzo po dolasku u novi dom.

Kod kuće bi trebalo imati spremne posude za hranu. U prodavnicama postoje različite vrste, ali naj praktičnije su odvojene posude za hranu i vodu. Odvojene posude olakšavaju održavanje, jer sveža voda treba da im bude dostupna u svakom momentu a kod spojenih posuda često se dogodi da se voda zaprlja od hrane. Hrana treba da je smeštena uvek na isto mesto, poželjno je da bude što mirnije da ih ne bi remetili tokom obroka. Hrana treba da bude prilagođena uzrastu, takođe i broj obroka, malo mače zahteva četiri obroka dok odrasloj mački je dovoljno i dva.
Toalet
Neophodna stvar u domu u kome živi mačka je svakako toalet. U prodavnicama za ljubimce se možete naći veliki izbor, postoje otvoreni I zatvoreni toaleti I napravljeni su tako da se posip što manje rasipa za šta su svakako praktičniji oni zatvoreni međutim neki ljubimci se plaše ulaska tako da je na Vama da procenite šta je praktičnije. Kod vrste posipa je slična situacija, jedino što možete pitati predhodnog vlasnika na koji posip je mačka naučena pa taj koristiti za početak. Stvar koju obavezno morate imati je lopatica za čišćenje posipa jer će ona olakšati čišćenje I svakako uštedeti potrošnju posipa.
Stub za grebanje

Ono što vrlo često ume da nam smeta, jeste stalno grebanje nameštaja u kojima mačke uživaju, a koje je neophodno da bi oštrile kandže. Ukoliko će mačka sve vreme boraviti unutar kuće, bilo bi dobro da se nabavi stub za grebanje, svaka bolje opremljena prodavnica za ljubimce ima vrlo lepe stalke mada se mogu I napraviti od drveta I kanapa, bitno je samo da im se obezbedi mesto gde će bez pravljena štete moći da oštre kandže.
Ležaj

Mesto gde će ljubimac spavati takođe treba pripremiti unapred, jer sve što kasnije se donese može biti problem da prihvate. Ukoliko odlučite da kupite ležaj obratite samo pažnju na velčinu, da bi odgovarao I kada ljubimac poraste. Ovo preporuka važi isto i za pse, a ukoliko vas zanima šta je još potrebno za pse pogledajte klikom na link.
Trebalo bi da se postavi na neko mirno mesto, gde se neće puno prolaziti mada postoji velika šansa da bez obzira koliko se potrudite oko ležaja, mačka pronadje svoje neko posebno mesto sa kog će imati pregled na celu prostoriju ili prozor gde će moći da uživa.