KAKO UDOMITI PSA

 
Kako udomiti psa? Odnosno kako odabrati psa ili koje su stvari neophodne kada rešimo da u naš dom stigne novi ljubimac. Pripreme su svakako neophodne pre nego što ljubimac stigne u dom.
 

KAKO

ODABRATI

PSA

 
 

Odrastao pas ili štene može biti dilema kad se odlučujete da udomite ljubimca.Svakako postoje određene prednosti u zavisnosti od uzrasta psa...

 

Prednosti usvajanja odraslog psa

Prednosti se na prvi pogled slabije vide i vrlo često predrasude utiču na to da se uzme u obzir razmatranje njihovih prednosti.
Ukoliko želite ljubimca i niste u situaciji da mu posvetite mnogo vremena ali svakako hoćete da imate jednog, odrastao pas je odličan izbor. Zbog većeg broja odraslih pasa u prihvatilištu imaćete veći izbor pri odabiru i mnogo lakše ćete moći da vidite kakovog je temperamenta, što kod štenaca se teže vidi. Takođe, su samostalniji i ne zahtevaju mnogo paženje i brige.
Činjenica je svakako da se stariji psi slabije udomljavaju, tako da je za njih vrlo izvesno da će biti uspavani zbog nemogućnosti staranja o njima, pa ukoliko odlučite da jedan ovakav ljubimac bude deo Vaše porodice učinićete dobro delo koje svakako neće ostati neuzvraćeno jer će ljubimac, vratiti pažnju i ljubav koju ste mu pružili, višestruko. Dresura je lakša kod odraslih pasa jer su već došli u mirnije godine i lakše se prilagođavaju novim uslovima, tako da situacije sa krađom veša dok se suši, obuće ili bilo čega što može da se izgrize su vrlo retke kod odraslog psa.
Ukoliko novo okruženje čine deca, brže će se uklopiti i lakše prihvatiti njihov način igre jer imaju mnogo više strpljenja, a za malog psa dečja igra može da se pretvori u mučenje.
Ukoliko Vam se dopada ova ideja , mozda kod nas pronađete nekog psa za udomljenje koji ce osvojiti Vaše srce.
 

Prednosti usvajanja štenca

Uglavnom kada se donese odluka da novi kućni ljubimac treba da bude pas, odluka pada na štene. Njihova glavna prednost jeste presladak izgled i uverenje da će ono hteti satima da se mazi , mada se ustvari dobija razigrana i neumorna igračka koja će ukloniti svu dosadu iz Vašeg života, posebno ukoliko ste spremni da posvetite puno vremena.
Staranje o štenetu i učenje i vaspitavanje, stvara neraskidivu vezu koja će vremenom prerasti u ljubav , jer ljubav koju pas pokazuje prema svome vlasniku je nešto posebno .
Štene ne treba da uzmete pre nego što napuni barem dva meseca, jer je za njega dragoceno da taj period provede pored majke, ko i pored braće i sestara. Najbolje bi bilo kada bi psa mogli da uzmete sa tri meseca. Medjutim često se dogodi da su štenci bačeni na ulicu i da im je neophodan smeštaj i stalan dom, u toj situaciji budite svesni značaja vaše ljubavi i vašeg ponašanja prema njemu za dalji život.
 

PRIPREME

ZA DOLAZAK

LJUBIMCA

 
Prva kupovina

Pre nego što ljubimac stigne u dom svakako Vas čeka prva kupovina gde pored neophodnog povoca i ogrlice svakako trebate kupiti činije za hranu i vodu. Obratite pažnju na veličinu činija koja zavisi od veličine psa takođe ukoliko je reč o većoj vrsti bitno je obezbediti i stalak sa posude, jer većim psima je lakše piti vodu na visini koja je prilagođena njima. Igračkice je svakako nešto što ćete poželeti da kupite i svakako su bitne ljubimcu , posebno ukoliko se radi o štenetu jer im je bitno da imaju nešto da grizu.
Pripreme doma

Kada je pripremanje doma u pitanje zavisi naravno da li će ljubimac boraviti unutra ili napolju. Ono naj važnije je svakako prostor koji će imati na raspolaganju koji što je veći svakako je bolje za vašeg ljubimca. U kući tepisi kao i jastuci mogu biti problem za početak dok se ljubimac ne navikne na pravila ponašanja, tako da je bolje bitnije stvari skloniti za neko prvo vreme. Kablovi razni od računara,lampi,televizora su vrlo opasni ukoliko se ne obezbede da ih pas nebi izgrizao i time ugrozio sebe.
Ukoliko je ljubimac napolju treba mu obezbediti nesmetano da se kreće, baštice, cveće i sve ostalo što čini dekoraciju dvorišta velika je mogućnost da će poštovati zatečeno stanje ali garancije nema tako da morate zaštititi i ograditi one biljke do kojih Vam je stalo, jer uzalud je kriviti ljubimca za nešto što je njima u prirodi do perioda dok ne odrastu dovoljno.
Odabir kućice

Ukoliko će vaš ljubimac sve vreme provoditi napolju, izbor kućice je veoma bitan.Postoji nekoliko stvari na koje trebate obratiti pažnju.
Veličina kućice - treba da je prilagođena veličini vašeg psa, dovoljno velika da može ući i okrenuti se u njoj ali ne i prevelika jer će predstavljati problem zimi jer će biti hladna.
Izolacija - ukoliko ima toplotnu izolaciju puno će značiti zbog zadržavanja toplote koju pas uslobađa i ukoliko kućica zadržava dobar deo te toplote psu će biti mnogo prijatnije da prezimi.Zbog toga je veličina kućice izuzetno bitna jer ukoliko je prevelika gubiće toplotu. Takođe ne bi trebala da stoji direktno na zemlji ili betonu već malo izdignuta .
Čišćenje - krov treba lako da se skida zbog čišćenja i održavanja