STERILIZACIJA LJUBIMACA

 


U našoj zemlji sterilizacija ljubimaca je tabu tema. To se dešava zbog mnogih zabluda vezanih kako za sam zahvat tako i kasniji uticaj na životinju. U razvijenim zemljama sterilizacija predstavlja rutinski zahvat i postalo je osnova dobrog odgajanja ljubimaca. Takođe sterilizacija je vrlo bitna zbog kontrole razmnožavanja, jer samo tako se može sprečiti veliki broj napuštenih životinja na ulicama.
 

Pravo vreme za sterilizaciju

Pravo vreme za sterilizaciju je po preporukama veterinara oko šest meseci.
Kod ženki je to pre prvog teranja, čime se smanjuje šansa za pojavu karcinoma jajnika i mlečnih žlezda. Kasnijom sterilizacijom svakako će se rešiti primarni problem nekontrolisano razmnožavanje ali veće šanse za dobijanje kancera ostaju.
Kod mužjaka kastracija se takođe obavlja sa nekih šest meseci pre polne zrelosti, pre nego što krenu da obeležavaju teritoriju. To je takođe vrlo značajno posebno za ljubimce koje čuvamo u kući jer neće biti neprijatnih mirisa.
 

Prednosti sterilizacije


Sterilizacija kao primarni cilj ima kao opšte dobro smanjenje broja napuštenih mačaka i pasa na ulici. I koliko deluje da vaš ljubimac je samo jedan i ne menja puno, međutim samo jedna mačka se pari dva puta godišnje sa četiri, pet mačića po parenju i svako to mače postaje polno zrelo za šest meseci tako da već u prvoj mogu dobiti mlade što je još dvadesetak mačića koji nemaju dom. Vrlo slična situacija je sa psima, tako da svaka sterilizacija je jedna mala pobeda.